Mangal keyfinize keyif katacak püf noktalar!

19 Eylül 2022
Yaz aylarının en sevilen etkinliği: Mangal. İster bahçenizde, balkonunuzda ister terasta... Uygun olan her alanda yazınıza lezzet katacak mangal keyfi! Tüm aile ve dostlar bir arada güzel bir akşamüzeri… Sofra hazırlanmış, mangal yakılmış ve herkes bu lezzetli akşam yemeğini iştahla bekliyor.

Peki, mangal keyfinin püf noktaları nelerdir? Mangala nasıl daha fazla lezzet katabilirsiniz? BAUHAUS olarak hem güvenli hem de lezzetli bir mangal keyfi için bazı bilgileri sizler için derledik!
1 - Mangalın Yeri Neresi Olmalı
Mangal her ne kadar keyifli bir etkinlik olsa da her zaman için bir kaza riski mevcut. Bu yüzden mangal yaparken ilk ve en önemli konulardan biri mangalın konumudur. Özellikle esintili, rüzgârlı havalarda mangal dumanı kolaylıkla sofraya ve misafirlerin üzerine sinebilir, ateş bir anda parlayabilir, sıçrayabilir.

Bu gibi olası kazaların önüne geçebilmek için mangal sofraya en az 3 - 5 metre uzaklıkta olmalıdır. Yine mangal, yanıcı ve kolay tutuşan (muşamba, örtü gibi) maddelerden uzak tutulmalı ve kesinlikle bir ağacın altına veya yakınına konumlandırılmamalıdır.
2 - Mangalınıza lezzet katmanın yolları!
Eti mangala koymadan önceki ilk kural kömürün köz haline gelmesini beklemektir. Bundan sonraki adımda ise bir soğanı ortadan ikiye bölerek suyunu ızgaraya sürerseniz hem ete lezzet katmış hem de etin mangala yapışmasını engellemiş olursunuz.

Lezzetli mangal yapmanın bir diğer püf noktası ise şöyle: İyice yıkadığınız bir elma veya limon kabuğunu hatta biraz biberiyeyi köze atabilirsiniz. Böylelikle ete hem dumanın tadı sinmez hem de lezzeti artar.
3 - Kömür miktarını doğru ayarlamak
Mangalı yakmadan önce kömür miktarını iyi ayarlamanız gerekmektedir. Sonradan ilave edip ateşi bozmamak için mangala mutlaka yeterli kömür koymalısınız. Kömürü, pişirme yüzeyinizin sağ ve solundan onar santim dışarıya taşacak kadar yaymanız ideal olacaktır.

Bir diğer nokta ise kimyasal tutuşturuculardan olabildiğince uzak durmaktır. Tabii ilk tutuşturma deneyimlerinizde gaz yağı ve benzeri maddelerden yardım alabilirsiniz.
4 - Pişirme sırasında maşa kullanmanın önemi!
Lezzetli bir mangal deneyimi için pişirme ve etleri çevirme esnasında çatal kullanmamalı bu işlemi maşa yardımı ile yapmalısınız. Etlere çatal batırmanız etin içindeki suyu akıtacak ve etinizin kuru, sert pişmesine neden olacaktır. Sulu ve lezzetli bir pişirme için maşa kullanımına özen gösterin!
5 - Mangal temizliği!
Yedik içtik şimdi sıra geldi temizliğe!

Mangal sonrası temizlik iyi bir pişirme deneyimi için en önemli noktalardan biridir. İyi bir mangal deneyimi için ızgara temizliğine fazladan önem göstermeliyiz. Bir sonraki mangal için mutlaka mangalımızı pişirme işlemi bittikten sonra bekletmeden temizlemeliyiz.

Bekleyen mangalda mikro organizmaların üremesi ve çoğalması kaçınılmazdır. Mangal için özel olarak tasarlanmış mangal fırçası ile ızgaramızı kolaylıkla temizleyebilir, bir sonraki pişirme için hazır hale getirebiliriz. Fakat buradaki püf nokta telin ızgarayı çizmemesine özen göstermektir.

Bir diğer hayati nokta ise mangal ızgarasının hem pişirme sonrasında hem de öncesinde iyice temizlenmesidir. Çünkü ızgaranın, pişirme sonrası temizlenme aşamasında kullanılan kimyasallardan tamamen arındığına mutlaka emin olmalısınız.

Keyifli pişirmeler dileriz!