Arızalı Bir Kombiniz Mi Var?

20 Nisan 2022
Hazır olun: Kışla birlikte kombi arızaları da gelecek!
Bunun ne demek olduğunu sabah 6'da yarı uykulu bir şekilde sıcak ve rahat yataktan kalkıp hazırlanmamız gerekirken birçoğumuz tecrübe etmiştir. Duşa girersiniz ve duş başlığı yüzünüze buz gibi bir su fışkırtabilir. Doğru tahmin, kombiniz çalışmıyordur. Suyunuz sıcak olsa bile duş başlığınızdan su yerine akan kırmızı ve paslı bir sıvıyla yıkanmak pek iyi bir fikir olmayabilir. Böyle bir durumda ya biraz el emeği ve alın teriyle kombinizi kendiniz tamir etmeye çalışırsınız ya da masraflı bir hizmet ve onarım bedeli karşılığında bir teknisyen çağırırsınız. Üstelik bu bedel karşılığında kombinizin kesinlikle onarılacağı da garantili değildir.
50 yıllık tecrübemizle BAUHAUS olarak kombilerin nasıl çalıştığı (ve ne zaman çalışmadıkları) hakkında fazlasıyla bilgi sahibiyiz. Yazımızı kombi arızalarının teşhisi ve bu arızaların giderilmesi için yapılması gerekenler hakkında fikir edinmenize yardımcı olmak için derledik.

Önemli not: Kombiye su basmak ya da donmuş bir borunun buzunu çözmek gibi basit bir probleminiz yoksa ve tecrübeli bir mühendis ya da teknisyen değilseniz arızaları tek başınıza çözmeye çalışmayın. Profesyonel bir destek alın.
Kombiler
Kombiler Türkiye'de ilk olarak 1980'lerin sonunda Ankara'da kullanılmaya başlandı. Zamanla, az yer kaplayan ve sıcak suya ve ısıtma sistemine 7/24 anında erişmenizi sağlayan son derece verimli cihazlara dönüştüler. Kombiler aynı zamanda oldukça güvenilir cihazlardır. Birçok küçük arıza, ev sahipleri tarafından kılavuz incelenerek düzeltilebilir. Günümüzde bir kombinin çalışma şekli aslında televizyonunuzun uzaktan kumandasından daha karmaşık değildir.
Yaygın görülen bazı kombi problemlerini daha derinlemesine incelemek ister misiniz?
Sorun 1: Kombi ısıtmıyor.
Sıcak suyunuz çalışıyorsa fakat -termostatınız size aksini söylemesine rağmen- radyatörleriniz sıcak değilse, termostatın pillerinin bitip bitmediğini kontrol edin. Bir pil simgesi yanıp sönmeli ya da kombi üzerindeki alıcı üzerinde yanıp sönen bir ışık görünmelidir.

Çözüm: Tıpkı TV uzaktan kumandanız gibi termostatın pillerini değiştirin; bu kadar basit!
Termostatlar, çoğu TV uzaktan kumandasına giren AAA değil, genellikle iki adet AA pil gerektirir. Kayıtlı zaman ve sıcaklık ayarlarınızın kaybolmaması için bir dakika içinde pilleri değiştirmeniz gerekir. İnsanüstü reflekslere ihtiyacınız yok, bir dakika bol zaman! Yalnızca derin bir nefes alın ve panik yapmayın. Eğer başarısız olursanız ve bir dakika içinde yapamazsanız, ayarlarınızı sıfırlamanız gerekecek. Bu bir kombi sorunu değildir, termostat yalnızca pille çalışan herhangi bir cihaz gibi pile ihtiyaç duyar.
Sorun 2: Kombi düşük basınç gösteriyor.
Bazı zamanlar kombinizin basıncı 0,4 bar ya da daha düşük bir seviyeye düşecektir. Bir noktada kombiniz çalışmayacak ve muhtemelen kilitlenecektir. Ayrıca hata kodu da gösterebilir. Kombilerde bir alev denetim cihazı bulunur. Bu sorun yalnızca bir emniyet tedbiridir, ayrıca kombinizde gaz olmadığı anlamına da gelebilir. Çoğu durumda bu problemin onarımı oldukça basittir. Yine de radyatörlerinizde, boru tesisatında ve emniyet supabında sızıntı olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Çözüm: Doldurma musluğunu bulun (genellikle kombinin alt bölümünde bulunur, ancak nadiren bağımsız bir yerde de olabilir) ve musluğu saat yönünün tersine çevirin. Kombi basıncı yükselmeye başladığında musluğu basınç 1,5 bar civarına geldiğinde tekrar saat yönünde çevirmelisiniz. Kombi basıncı belli aralıklarla sık sık düşüyorsa, bir tesisatçıyla iletişime geçmeniz iyi bir fikir olabilir.
Sorun 3: Kombinin Tıkanması veya Donması.
Bu arıza sıfırın altındaki sıcaklıklarda gerçekleşebilir. Dışarıda dondurucu bir soğuk ve don varsa ve kombiniz çalışmayı reddediyorsa, bu kombinizin donduğu ve tıkandığı anlamına gelebilir.

Çözüm: Sizi sıcak tutacak kıyafetler giyinin, kettle gibi bir su ısıtıcıyı yanınıza alın ve dışarıda maceraya başlayın!
Donmuş yoğuşma borusunu bulun, eritmek için üzerine biraz sıcak su dökün. Çözündükten sonra, kombinin altındaki yoğuşma suyu borusunu çıkarın ve bir kovaya boşaltın. Bu sorunu büyük bir ihtimalle çözecektir. Fakat gelecekte bu sorunla karşılaşmak istemiyorsanız, kombinize yalıtım yapması için bir uzman da çağırabilirsiniz.
Yeni Bir Kombi - Elektrik Faturalarında Tasarruf Edin!
Teknoloji geliştikçe, cihazlar bazen birkaç yıl içinde alt modellerine göre 10 kat daha iyi performans sergileyebiliyor. Günümüzdeki kombiler artık 10 yıl önce olduğundan çok daha güvenilir ve verimli. 15 yıllık bir kombi 30 KW ile çalışır. Son teknoloji kombiler otomatik olarak sıcaklığı modüle eder, görevini 5 KW ile 30 KW arasında yerine getirerek elektrik faturalarında size bir ton tasarruf ettirir.

Sık sık yapılan onarımlar ve düşük verimlilik ile fazla yakıt ve para harcayan eski bir kombiniz varsa, bunu modern, dijital ve yüksek verimli bir kombiyle değiştirmek iyi bir fikirdir.
Yüksek Verimli Kombiler
BAUHAUS,  E.C.A., Baymak, Demirdöküm gibi üst düzey ve saygın markalarla çalışır.  Bu markalar sıhhi tesisat, ısıtma ve yenilenebilir enerji alanında en büyük oyunculardır.

Üstelik BAUHAUS'dan kombi siparişi vermek sadece 1 dakikanızı alır!