Radyatörlerin Havası Nasıl Alınır?

20 Nisan 2022

Isıtma sisteminizin en verimli şekilde çalışmasını sağlamak için yılda en az bir kez radyatörünüzün havasını almanız gerektiğini biliyor muydunuz?

Henüz yapmadıysanız, kış mevsiminde radyatörlerinizin olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin tam zamanı!


Herkesin radyatörleriyle ilgili en çok şikâyet ettiği konulardan biri; radyatörün altının sıcak, üstünün soğuk hissedilmesidir.

Hava ve gaz, sistemde sıkışıp soğuk noktalara yol açabilir; içinde hava sıkışmış bir radyatörü çalıştırmak ise hem ondan aldığınız verimi düşürür hem de israfa neden olur.


Bu problemi yalnızca radyatörünüzün havasını alarak çözmeniz mümkün olabilir. Birden fazla radyatörünüz varsa hepsinin havasını aynı zamanda almak da iyi bir fikirdir.

Başlamadan önce ısıtmayı kapatın. Radyatör soğuyunca üst köşede bulunan havalandırma deliğini (diğer adıyla purjör tapasını) bulun.

Radyatörünüzün yanında muhtemelen bir radyatör anahtarı da (“purjör anahtarı” adı da verilir) gelmiş olmalıdır; ancak bulamazsanız BAUHAUS mağazalarından veya bauhaus.com.tr’den temin edebilirsiniz. Bu anahtarı havalandırma deliğinde kullanarak havanın kaçması için saat yönünün yaklaşık dörtte biri kadar çevirin.


Hava serbest kalırken hafif bir tıslama sesi duyacaksınız, bu şekilde radyatör havalandırma deliğinden sızacaktır. Sızan suları toplamak ve radyatörü temizlemek için bir bez ve kavanozu elinizin altında bulundurabilirsiniz. Su akmaya başladığında tapayı hemen kapatabilirsiniz.

Kombinizdeki basınç göstergesini de mutlaka kontrol edin. Basınç çok düşükse, kombiye su basmanız gerekecektir. Bunu kombinizde bulunan su basma vanasını kullanarak yapabilirsiniz. Kombinizin kılavuzundaki talimatlar size bunu nasıl yapacağınızı gösterecektir. Kombiniz ısınıyorsa her şey tamam demektir.


Hepsi bu kadar! Isıtmayı tekrar açtığınızda radyatörünüz normal şekilde ısınmaya başlamalıdır.

Radyatörlerinizin sık sık havalandırılması gerekiyorsa sisteminizde bir arıza olabilir ve profesyonel bir servis çağırmanız gerekebilir.