Hem sıcakta hem de soğukta BAUHAUS hep yanınızda!

19 Eylül 2022
Klimalar hem sıcak hem de soğuk havalarda ev, ofis gibi gün içerisinde vaktinizi geçirdiğiniz ortamların havasını dilediğinizce ayarlayabilme konusunda en büyük yardımcılarınız.

Özellikle bu sıcak ve nemli günlerde size rahat edebileceğiniz bir ortam sağlayabilmek adına klimalar kapalı alanların vazgeçilmezi.

Peki, bu kadar sıklıkla kullandığınız klimalar hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Klimaları ne kadar doğru kullanıyorsunuz? Bilindiği üzere yanlış klima kullanımı solunum yolu ve kas tutulması gibi hastalıklara sebebiyet verebilirken düşük verimde yüksek enerji sarfiyatına da neden olabilir.

Biz de BAUHAUS olarak klimalar ve klima kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik! Ayrıca, yine sıcak havaların bir diğer vazgeçilmezi vantilatörler ve doğru kullanımları hakkında da biraz bilgi paylaşalım istedik
1 - Lejyoner Hastalığı Nedir?
Lejyoner hastalığı bilindiği üzere klima kullanımıyla ilişkilendirilmiş bir zatürre çeşididir. Bu hastalığa özellikle sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayan bir bakteri türü olan ''Legionella'' adlı bakteri sebep olmaktadır.

Bakımı ve temizliği yapılmayan klimalarda ortaya çıkan, çoğalan ve klima aracığıyla ortamdaki havaya dağılan bu bakteri oldukça tehlikeli bir zatürreye neden olabilir. Genellik mide ve bağırsak sisteminde gözlenen bu bakteri karın ağrısı, kusma, bulantı gibi belirtilerle kendini belli eder.

Lejyoner hastalığı bakımsız ve yanlış klima kullanımının sonucudur. Bu hastalığın önüne geçmek için klimalarınızın iç ve dış ünite temizliğini mutlaka ama mutlaka aksatmadan yapmalı veya yaptırmalısınız. Bakımı düzenli yapılan klimalar herhangi bir hastalığa sebebiyet vermediği gibi tansiyon, kalp, alerji gibi rahatsızlığı olan hastalara doktorlar tarafından özellikle önerilmektedir

2 - Uygun ortam şartları nasıl olmalı?
Ev ve ofis gibi alanlarda insan sağlığı açısından uygun kabul edilen sıcaklık 23°C ve bağıl nem oranı 50%'dir. Klimalar bu uygun ortamı tam olarak sağlayabilecek en büyük yardımcılarınız... Ortamın havasını temizleme ve nem alma özellikleri de cabası.
3 - Klima bakımı için doğru zaman?
Klimalarınızı uzun zaman sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde kullanmak istiyorsanız bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Bakımı yapılmayan klimalar sağlığınıza zarar verebileceği gibi fazla güç sarfiyatı ve düşük verime sebep olacaklardır. Peki, klima bakımı ne zaman yapılmalıdır?

Öncelikle belirtmekte fayda var ki klima bakımı bu işte usta birisi tarafında yapılmalıdır. Çünkü bu genel bakım sırasında cihazın basınç gibi tüm değerleri ölçülmeli, elektrik tesisatının kontrolü ve klimanın iç temizliği yapılmalıdır.

Bu bakım kış ortası veya yaz ortası gibi klimaları en yoğun kullandığınız zamanlarda değil yaza veya kışa giriş gibi klima kullanımının zaruri olmadığı ve daha seyrek kullanıldığı zamanlarda yapılmalıdır.
4 - Vantilatör kullanımı hakkında püf noktaları
Bilindiği üzere vantilatörler yanlış kullanıldığı takdirde kas tutulması, yaz nezlesi gibi birçok rahatsızlığa sebep olabiliyor. O halde doğru vantilatör kullanımı nasıl olmalı? Vantilatörü nereye koymalıyız?

Vantilatörünüzü özellikle gün içinde veya gece uykusu sırasında doğrudan üzerinize çevirmemeli, başınızın en az 1 metre kadar yukarısına gelecek şekilde yönlendirmelisiniz. Ayrıca, hareketini de rotasyona ayarlarsanız daha hızlı hava değişimi sağlarsınız.

İkinci önemli nokta ise vantilatörün yönünü açık pencereye doğru çevirmenizdir. Vantilatörler arkalarındaki havayı alıp üfledikleri için bu sayede odanızdaki sıcak hava dışarı daha çabuk atılacak siz de serin bir ortama kavuşmuş olacaksınız.

BAUHAUS Ailesi olarak mutlu yazlar dileriz!